Spanien  

 

Att köpa ett hus eller en lägenhet i Spanien är en dröm för många. Antingen ser man framför sig ett efterlängtat semesterhus i solen och värmen, eller så planerar man inför lata dagar när man blir pensionär. Oavsett anledning finns det många bra skäl att se sig om efter en bostad i Spanien!

 

Var är det bäst -  hus eller lägenhet i Spanien?
Det beror på vad du är ute efter! Spanien är ett av Europas största länder och erbjuder stor variation i klimat, utbud av bostäder och friluftsaktiviteter.

Vill du ha ett genuint spanskt hus med den inhemska befolkningen som grannar? Då kanske du söker dig till någon av de mindre orterna inåt landet, där du dessutom har nära till hiking och skidåkning i Pyrenéerna eller Sierra Nevada.

Om du istället föredrar lite mer liv och rörelse och närhet till havet hittar du fantastiska stränder och badliv längs kusterna mot Medelhavet. Och om du vill ha en lägenhet mitt i storstadspulsen med goda uthyrningsmöjligheter, kanske du väljer någon av metropolerna Barcelona, Madrid eller Valencia. Oavsett vad du söker, så finns stora chanser att du kan hitta ditt drömboende i Spanien!

 

Vad kostar det att köpa hus i Spanien?
Ett exakt svar på den frågan varierar så klart beroende på område och typ av boende. Vad man dock kan säga rent generellt är att det finns goda möjligheter att hitta ett boende i Spanien som passar just din plånbok.

 

Det kan vara bra att känna till att bostadsköp i Spanien är förknippat med vissa tilläggskostnader utöver själva köpesumman. Det rör sig om exempelvis skatter, notariekostnader, registrerings- och anslutningsavgifter. Därför bör du räkna på ett tillägg på cirka 12-15% på köpeskillingen när du köper hus eller lägenhet i Spanien.

 

Är det läge att köpa bostad i Spanien?
Under den ekonomiska krisen i Spanien 2008 kraschade bostadsmarknaden, men den har återhämtat sig år för år sedan dess. Intresset bland utländska kunder – och särskilt svenskar som vill köpa hus i Spanien – är större än någonsin. Men det finns fortfarande chanser till en riktigt bra affär, särskilt för dig som tänker långsiktigt. 

 

Hur gör man för att köpa hus i Spanien?
Att köpa en ny bostad är alltid ett stort beslut, förknippat med lika delar spänning som oro. Att köpa ett hus i Spanien kan kännas som ett ännu större äventyr eftersom man inte känner till den lokala marknaden och reglerna.

 

 

Köpa hus i Spanien som investering
Att köpa hus eller lägenhet i Spanien för uthyrning är ett vanligt alternativ. Att hyra ut sin bostad under de perioder då man inte är där på semester kan ge trevliga extra intäkter. Om du planerar att hyra ut ditt hus eller din lägenhet bör du fundera på några saker. Vem är det som ska hyra – barnfamiljer, affärspersoner, eller ungdomar som jobbar eller studerar i Spanien? Tänk även på extrakostnader som kan uppstå i form av försäkringar och slitage.

 

Diskutera även med din mäklare om vilka regler som gäller för uthyrning. Vissa områden, till exempel Mallorca, Barcelona och Kanarieöarna har striktare regler som du bör känna till innan du hyr ut din bostad.

 

Tips när du ska köpa hus i Spanien
Var och hur i Spanien vill du bo?

Ett bra första steg innan man bestämmer sig för att köpa ett hus eller en lägenhet i Spanien är att ta sig en riktig funderare på vad man vill ha. Därefter söker du efter så mycket information du bara kan på nätet: läs artiklar, titta på bilder och läs vad andra i din ålder och livssituation tycker om områdena. Kanske känner du någon som köpt i Spanien? Fråga dem!

Nästa steg är att resa ned, boka visningar och besöka hus till salu i Spanien. Förslagsvis besöker du så många platser som möjligt för att skapa dig en egen bild av dem. Vad som kändes rätt hemma framför datorn kanske upplevs helt annorlunda när du är på plats.

Välj en mäklare som talar svenska och spanska

Är din spanska begränsad? Då kan det vara skönt att vända sig till en mäklare som behärskar både svenska och spanska, så att du känner dig helt trygg i situationen. Att köpa en bostad utomlands är ett stort beslut och det är viktigt att du förstår alla delmoment och kan fråga om du tvekar.

 

 

 

 

Köpa hus eller lägenhet i Spanien – att tänka på


• Priserna varierar mycket beroende på var i Spanien du letar och vilken typ av bostad. Sätt en budget och fundera på vilka krav du har – och vad som kan väljas bort.
• Föredrar du storstad, turiststråk eller lugna lantliga miljöer? Spanien har mycket att erbjuda!
• Vill du bo bland den inhemska befolkningen och kanske öva lite extra på din spanska? Eller vill du hellre bo i ett område där det finns andra skandinaver? Båda har sina fördelar, fundera på vad som känns bäst för dig.
• Planerar du att hyra ut bostaden när du inte är där? Fundera på vem som i så fall ska hyra och planera för såväl intäkter som extrakostnader.

 

 

Välkommen att hitta ditt drömhem i Spanien tillsammans med oss!

För mer information,

kontakta:

Boo Baeckström

Tel:  070 - 88 66 560

Email:  easyliving.international@gmail.com

 

   

 
Obj-X Labs - publiceringsverktyg